Default
 • Schade autoverzekering
 • Schade ontstaan in het buitenland
 • Autoruitschade
 • Waarborgfonds Motorverkeer


 • Schade autoverzekering

  U heeft een prachtige auto gekocht. U bent er trots op en de auto heeft bovendien nogal wat euro’s gekost. Het zou toch zonde zijn als deze beschadigd raakt en daarom verzekerd u deze WA volledig casco (All Risk),zodat als u een schade heeft, u dit in ieder geval vergoed krijgt. Bij deze dekking krijgt u uw schade vergoed, maar er blijven toch wel een aantal zaken die u zelf moet of kunt doen. Deze zaken helpen de maatschappij, maar kunnen  er ook voor zorgen, dat niet na één schade uw premie opeens omhoog schiet.

  Volgend verhaal is een mooi voorbeeld.

  Henk heeft een prachtige auto gekocht, hij is er echt heel trots op. Maar helaas is niet iedereen dit. Na boodschappen te hebben gedaan, komt Henk bij zijn auto terug en ziet dat er een geweldige kras op zijn auto zit. Henk weet gelijk wat er gebeurd is, er is iemand bij het uitparkeren met zijn auto tegen die van hem gereden. Helaas heeft deze persoon geen briefje achtergelaten en er is ook niemand in de buurt die iets gezien heeft. Henk rijdt balend naar huis en in de auto spreekt hij zijn ongenoegen nog eens uit tegen zijn vrouw. Dit is niet de zaterdag die hij in gedachten had. Direct na het weekend meld hij de schade bij zijn tussenpersoon. Daar krijgt hij te horen dat de schade wel wordt vergoed, maar dat zijn premie wel omhoog gaat, omdat de korting terug valt door deze schade. Er is n.l. geen tegenpartij op wie de schade kan worden verhaald.

  Een optie in deze is het Waarborgfonds. Maar dan moet Henk wel voldoen aan een aantal voorwaarden.

  - Er moet sprake zijn van een schade veroorzaakt door een ander motorrijtuig.
  Dit is vaak wel zichtbaar, door de aard van de schade of door laksporen die zijn achtergebleven. Een expert kan dit uitwijzen.
  - Er moeten getuigen zijn.
  Deze getuigen hoeven de aanrijding zelf niet gezien te hebben, maar zij moeten kunnen getuigen dat de auto zonder schade is geparkeerd en achtergelaten en met schade is teruggevonden. In de tussentijd mag er niet mee gereden zijn. LET OP! Ook Henk’s vrouw kan als getuige in deze optreden en zelfs Henk. Het feit dat de getuige familie is, maakt in het Nederlands recht niet uit.
  - Er moet alles aan gedaan zijn om de dader te vinden.
  Vraagt u ter plaatse eens in het rond. Bij mensen die in de buurt staan of bij winkeliers die zicht op uw auto hadden.
  Doet u in ieder geval zo snel mogelijk (het liefst binnen 2x24 uur) aangifte bij de Politie. Vaak komt de Politie niet voor dergelijke schades, maar u kunt wel aangifte doen op het bureau of via internet.

  Deze aangifte bij Politie is overigens ook verplicht bij vandalisme schades. Bij sommige maatschappijen voorkomt u hiermee ook een terugval in uw korting, dus een verhoging van de premie.