In het regeerakkoord van de VVD en de PvdA zijn maatregelen afgesproken die ingrijpende gevolgen hebben voor huizenbezitters. Dehypotheekrenteaftrek wordt beperkt ook voor bestaande gevallen.
De hypotheekrenteaftrek wordt beperkt. Voor alle hypotheken, dus ook bestaande gevallen, gaat vanaf 2014 de maximale aftrek elk jaar met een half procent omlaag. De maximale aftrek ligt nu nog op 52 procent, maar gaat in 28 jaar tijd omlaag naar de hoogte van de derde belastingschijf. Huishoudens met eeninkomen die in de hoogste belastingschijf valt ontvangen daardoor minder renteaftrek. Vooral jongere generaties die een aflossingsvrije hypotheek hebben merken hier de gevolgen van.
Door verlaging van de tarieven van deinkomstenbelasting krijgen ook middeninkomens straks minder hypotheekrenteaftrek.
Rente op restschuld aftrekbaar
Huishoudens die rente betalen over een restschuld kunnen dit bedrag maximaal 5 jaar aftrekken van het belastbaar inkomen in box 1.
Nieuwe aflossingsvrije hypotheken
Eerder werd al in het Lenteakkoord afgesproken dat consumenten die vanaf 2013 een hypotheek afsluiten, alleen in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek als ze hun schuld annuïtair aflossen. Hiermee werden bestaande hypotheken ontzien. De nieuwe maatregel van het kabinet Rutte II raakt dus ook mensen die voor 2013 een hypotheek afsloten.
Huurverhoging
Verhuurders mogen bovenop het inflatiepercentage de huurprijs bij inkomens tot 33.000 euro met nog eens 1,5 procent verhogen. Bij inkomens tussen de 33.000 en 43.000 euro is dat 2,5 procent en bij inkomens boven de 43.000 euro kan de huur bovenop de inflatie met 6,5 procent omhoog.
Bovendien geldt voor huishoudens met een inkomen boven de 43.000 euro geen maximaal huurbedrag meer voor sociale huurwoningen.
Overdrachtsbelasting
Volgens geruchten was ook de overdrachtsbelasting de laatste weken onderwerp van discussie. Die blijft echter gewoon gehandhaafd op 2 procent van de koopsom.
Bron OverGeld